MEDIA

Nanexa påbörjar sista dosgruppen i fas I-studie med NEX-22 för behandling av typ 2-diabetes

17 september, 2024
- Pressmeddelande

Nanexa AB meddelar idag att första patienten i tredje och sista dosgruppen i bolagets fas-I-studie med sin depåformulering av GLP-1-analogen liraglutid doserats. Studien inleddes i juni 2024 och hittills har två på varandra följande grupper med eskalerande doser studerats.

Preliminära data från de två första dosgrupperna visar att bolagets PharmaShell®-teknologi möjliggör en kontrollerad och förlängd frisättning av liraglutid med proportionellt ökad koncentration i plasma med ökande dos. Säkerhetsprofilen har varit fortsatt god med endast milda lokala reaktioner vid injektionsstället.

“Vi är mycket nöjda med hur studien har fortlöpt hittills och ser fram emot att ha kompletta resultat före årets slut. De farmakokinetiska resultaten kommer att vara avgörande för optimeringen av NEX-22 med målet att utveckla en månadsdepå att ta vidare i den fortsatta kliniska utvecklingen ” säger David Westberg, VD på Nanexa.

Parallellt pågår aktiviteter för att ytterligare utveckla PharmaShell® formuleringen och förbereda nästa steg i det kliniska utvecklingsprogrammet för NEX-22.

I studien ges depåformuleringen av NEX-22 subkutant (en injektion under huden). Studien är designad att inkludera flera på varandra följande grupper med eskalerande doser och syftar till att utvärdera farmakokinetisk profil, säkerhet och tolerabilitet för olika doser.

Glukagonliknande peptid-1 (GLP-1) receptoragonister är en klass av läkemedel för behandling av typ 2-diabetes och fetma. Liraglutid är en GLP-1-analog som ingår i de idag marknadsförda produkterna Victoza och Saxenda för dagliga injektioner.